Velkommen på besøk til Risøya!

Risøya er en perle i Sørlandsskjærgården med Raet nasjonalpark som nærmeste nabo. Øya er 550 mål med svaberg, badeplasser, skog og campingområder. Vi har sandvolleyballbane, klatrevegg, hinderløype, gapahuk, hengekøyepark, fantastiske turstier og en egen 18 hulls diskgolfbane. I tillegg har vil du finne Fjellkirken inne på øya, en spesiell og stemningsfull plass, velegnet for de store tankene.

Siden 1936 har det vær drevet skole her, og nå er øya skolegården til Risøy Folkehøyskole. Skolen og øya er privat område og eies av Stiftelsen Risøy Folkehøyskole. Skoleåret varer fra midten av august til midten av mai. Om sommeren drives det utleie og campingvirksomhet i bygninger og inne på øya. På denne siden vil du finne aktuell informasjon om øya og muligheter som finnes her for deg som er besøkende.

Vi ønsker gjester velkommen og håper dere for et godt møte med vår vakre øy.

Generell informasjon:

  • Risøya er vakker plass med gode muligheter for aktivitet og friluftsliv. Motorisert ferdsel inne på øya, annet enn for overnattende campinggjester, er ikke tillatt.
  • Risøya skal være rusfri.
  • Det er bålforbud på hele øya i perioden 15. april til 15. sept. Ellers i året er bålplasser ved gapahuk eller hengekøyepark eneste tillatte steder for åpen ild.
  • Sandvolleyballballbane, badeplass ved Holmbua, gapahuk og hengekøyepark er forbeholdt skolens elever i skoleåret og leietakere sommerstid.
  • Diskgolfbanen kan være helt eller delvis stengt enkelte uker om sommeren. Sjekk informasjon på Udisc eller Facebook

Kontaktinformasjon: Skolekontor: 37199350, vakttelefon: 90893870, e-post: post@risoy.fhs.no

Oversiktskart

Parkering:

Vi ønsker å legge til rette for aktivitet og gode naturopplevelser på Risøy. For å unngå konflikt mellom biler og aktivitet, vil vi at alle besøkende skal parkere på grusbanen. Dette gjelder om du skal gå tur, inn til badeplassen, bruke diskgolfbanen eller andre ting. Parkeringsplasser er markert med gult på kartet.

Bilen kan stå gratis i inntil 6 timer, utover dette betales det kroner 200 pr. døgn. Betaling gjøres på Vipps til Risøy parkering, #693961. Langtidsparkering (mer enn ett døgn) må avtales med skolekontoret.

Vi har ladestasjoner for el-bil foran skolen. Disse kan brukes etter avtale med skolekontoret.

Camping:

Campingplassen er åpen for gjester fra ca. 20.mai til ca. 20. august. Kontakt skolen for eksakte datoer. Andre områder er forbeholdt aktiviteter. Finn en plass og Vipps til Risøy camping og leirområde, #561399. Se også informasjon på bobilplassen.no

Fjellkirken:

Et helt unikt sted. Dette finnes det ikke maken til. Et kirkerom i friluft med himmel til tak! Velkommen inn. Her er noe av historien til Fjellkirka. I årene 1812 – 1894 var det skipsverft på Risøya, og området her fikk navnet Seilmakerhola. Ferdigstilling av seil krevde et visst areal og ble gjerne gjort utendørs. Det gjaldt da å ha et mest mulig vindstille område, og det fant man her.

I 1916 ble Risøya kjøpt av staten, og øya ble karantenestasjon for skip med smitte i besetningen dersom de skulle ankomme denne delen av Sørlandet. Seilmakerhola ble nå vigslet som epidemigravplass. Det fant aldri sted noen gravlegging her, ved det som etter hvert ble kjent som Fjellkirka på Risøya. Mange har giftet seg her, og andakter og samlinger har blitt holdt under festivaler og leirer og i regi av Risøy Folkehøyskole. I likhet med det aller meste av øya eies området av Stiftelsen Risøy Folkehøyskole. Benkene er en gave fra en av stifterorganisasjonene, Den Norske Broderkrets på Havet. Sparebanken Sør har bidratt til istandsetting og til den gode tilgjengeligheten.

Ønsker du å bruke Fjellkirken i en eller annen sammenheng? Ta kontakt med skolen.

Aktiviteter:

Risøya er en fantastisk vakker plass. Skolen har over mange år lagt til rett for et allsidig aktivitetstilbud. Inne på øya finner du turstier og trimløyper, boltede klatreruter, løkkefotballbane, hinderløype, utendørs treningsapparater, gapahuk med bålplass og hengekøyepark med bålplass. Og selvfølgelig finner du mange flotte badeplasser. Det meste av øya er utmark og tilgjengelig for alle etter friluftsloven, men opparbeidede plasser som volleyballbane, gapahuk, badeplass ved Holmbua og Hengekøyeparken er forbeholdt skolens elever i skoleåret og skolens leietakere på sommerstid. Ønsker du å bruke noen av disse plassene til arrangement, ta kontakt med skolekontoret.

Bryggeplasser:

Vi har dessverre ikke gjesteplasser ved skolens brygger. Det finnes muligheter for å ligge ved hovedkaia for korte perioder, men det må i hvert enkelt tilfelle avtales med skolekontoret.

Diskgolfbane:

Inne på øya finner du en flott og variert 18 hulls bane. Den er tilgjengelig for alle hele året, men hele eller deler av banen kan være stengt enkelte uker om sommeren i forbindelse med større leirarrangementer. Se informasjon på Udisc eller Facebook.

Risøy Folkehøyskole:

Stiftelsen Risøy Folkehøyskole eier og driver skolen og øya. Om du er interessert i å vite mer om skoledriften og fagtilbud kan du følge denne lenken.

Risøysommer:

Det er mulig å leie seg inn på Risøya. Man kan leie hele øya til store arrangementer, eller enkelte boliger til familieferie. Om du har spørsmål knyttet til sommer på Risøya, kan du se mer om dette her.

Kystleirskolen:

Høst og vår er det mulig å komme til Risøya på leirskole. Du kan få mer informasjon om dette her.

Risøyas historie:

Risøya har en lang og spennende historie, her har det vært yrende liv i med skipsverft, gårdsdrift og skoledrift i lang tid. Dersom du er interessert i å vite mer om øya vår, finner du mer informasjon på Kulturstien.no.

Risøyveien 15, 4912 Gjeving
Tlf: 37 19 93 50
post@risoy.fhs.no