linje

Aktiv, bo og fritid

Dette er et tilbud for deg som vil ha et år på folkehøyskole og trenger ekstra oppfølging. Her kan du stå på egne ben i trygge omgivelser! Vi lover deg et år fylt med aktivitet og utfordringer i fag og fritid.

På Risøyas aktiv, bo og fritid-linje får du et fullverdig folkehøyskoleår uavhengig av læringsevner og mestringsnivå. I skoletiden driver vi med alt fra matlaging, trening, turer i inn- og utland og båtliv, seiling og padling. Utenom skoletid er miljøarbeidere på jobb og gir veiledning og oppfølging slik at alle kan få den støtten de trenger fra morgen til kveld. På Risøya får du både faglige og personlige utfordringer; vårt mål er at du er en tryggere og mer selvstendig person etter endt folkehøyskoleår. Hjertelig velkommen til ditt livs år!

Ti gode grunner til å velge Aktiv, bo og fritid:

 1. KROATIA! Hele klassen reiser til Kroatia for å seile - her er samholdet flott, læringsutbyttet høyt!
 2. På Risøya får du nyttig botrening og bor sammen med de andre elevene på våre trivelige internat.
 3. Med sjøen som nærmeste nabo, er seiling, padling, fisking og annet båtliv naturlige aktiviteter.
 4. Vi holder oss i form i både svømmehall og idrettshall. Dans og drama står også på timeplanen.
 5. Vi lager sunn og god mat på vårt kjøkken. Lager vår egen kokebok.
 6. Risøya er ei fantastisk øy som innbyr til friluftsliv, bading og grillkos. Du får også prøve aktiviteter som ridning, discgolf og orientering
 7. Liker du å være sosial, og drive med aktivitet sammen med andre? Da er Risøya rette plassen.
 8. Lyst til å lære å spille gitar, smi jern, lage kunst eller prøve vindsurfing? Du velger et spennende sideemne tilpasset dine interesser.
 9. Vi drar sammen på båtturer og hytteturer, ligger i hengekøye eller lavvo.
 10. Et år på Risøy Folkehøyskole gjør deg rustet til deltakelse i samfunnet og arbeidsliv. I tillegg får du fantastiske naturopplevelser, venner for livet og mange mestringsopplevelser!


Følg oss på Instagram!

MER INFORMASJON FRA LINJA

 • Tilknyttet linja er et team av 4 miljøarbeidere og flere assistenter i tillegg til lærerne. Det gjør at elevene har oppfølging og tilgang til personale morgen og kveld hele uken. Også om natten er det en av teamet som har vakt.
 • På vår skole går elevene i egen klasse halve uken. Resten av undervisningen har de sammen med de andre elevene i fag de selv har valgt og i fellesfag.
 • Elevene velger 4 valgfag og 2 sidelinjer i tillegg til Aktiv bo & fritid. Dette velger de etter at skolen er startet og de har blitt kjent med fagene og lærerne. Vi ønsker at alle skal få mestringsopplevelser ved å prøve fag og aktiviteter som er nye eller ved at de fordyper seg i fag de er spesielt interessert i.
 • I internatet har alle elevene i klassen enerom. 3 og 3 enerom er organisert som en leilighet som deler bad og et te-kjøkken. Disse leilighetene er spredd rundt i det ordinære internatet slik at alle skal ha et internatfellesskap med elever fra andre linjer. På rommet kan elevene nyte alenetid eller invitere venner.
 • På linja jobber vi med bo-trening, og har et mål for elevene om å bli mer trygge og selvstendige med tanke på fremtidig bolig og jobb. Vi øver på renhold og orden, og vi skriver handlelister før butikktur.


Stipendiatene

MR10794.JPG#asset:432

Stipendiater har et praksisår ved skolen og assisterer både lærere og miljøarbeidere. De er sammen med elevene i både undervisning, fritid og på tur.

Hverdagen

 • Når skoledagen er ferdig er dagen fortsatt full av innhold. Hver dag er det flere fritidsaktiviteter elevene kan delta på. De har også tilgang til mange rom med mye utstyr slik at det skal være nok å finne på.
 • Tegne og formingsutstyr og musikkinstrumenter. Brettspill, biljard og bordtennis. Gymsal, idrettshall, treningsrom, klatrevegg og svømmebasseng. Motorbåter, kano, kajakk, seilbåt og SUP. Turstier, gapahuk, grillhytte, badeplasser. Noen aktiviteter krever at miljøarbeidere er med, mange kan de drive med på egenhånd. Vi tilrettelegger for at alle kan ha en aktiv og sosial fritid.
 • Miljøarbeiderne hjelper også til med klesvask og andre gjøremål eleven har på fritiden.

Turer

Vi drar på flere turer sammen, hvor alle turene er inkludert i skolepengene.

Lyngør fyr

IMG_27112891.JPG#asset:340

Vi drar på bli kjent tur til fyret i starten av skoleåret.

Seiltur til Kroatia

P1020840.JPG#asset:431

Vi går om bord i 4 store seilbåter i Kroatia og seiler fra havn til havn. Vi bor i lugar om bord og er mannskap på reisen. Elevene er med å heise seil, fendre og fortøye og har faste ror og byssevakter. Her kommer vi tett på en fremmed kultur og ikke minst hverandre. Både sosial og faglig læring.

Kanotur

Vi pakker sekken og overnatter i skogen.

Danmark

I førjulstiden drar vi til Danmark en uke. Her opplever vi nabolandet og forbereder klassen sin elevkveld.

Gautefall

Når snøen ligger dyp drar vi på hyttetur til fjells. Ski, aking, bålkos og spillkvelder.

Roadtrip

Etter påske setter vi oss i minibussene og oppsøker destinasjoner vi har planlagt sammen.

Annen informasjon

Det gis tilpasset opplæring i undervisningen og individuell veiledning på fritid og i internatet. Tilrettelegging og veiledningsbehov kartlegges og avtales med deg, dine foresatte og eventuelt andre i ditt støtteapparat. Elevene i «A-klassen» har egne primærkontakter. Kostnadene ved linja er grunnet bemanning og tilrettelegging betydelig høyere enn en ordinær linje. Du har derfor anledning til å søke finansiering gjennom vedtak hos NAV. Ta kontakt for mer informasjon.

Teamet

Støtteapparatet rundt elevene samarbeider om tilrettelegging og veiledning, og i det daglige møter du disse:

Presentasjon av A-klasse teamet

A team stort

Dette er medlemmene i A-klasseteamet. Det er de som er ansvarlige for all undervisning og oppfølging. Dette er en erfaren gjeng som er gode på å skape trygge rammer og trivelig atmosfære!

Fra venstre på bildet ser du Arnljot, Hilde, Anita, Mariann, Tove, Emma, Dag Olav

Noe helt annet?

Har du lyst til å gjøre noe helt annet en dag i uka? Kanskje du vil lære å spille gitar, kanskje du er glad i dans eller friluftsliv? Vil du kjenne vinden i håret ombord i seilbåt, eller lære å klatre? På Risøya har du et hav av muligheter! Hos oss kan du velge et sideemne en dag uken i tillegg til linjefaget ditt!

Fellesfag for kropp og sjel

Hele skolen er sammen om fellesfaget Leve og lørdagsseminar. De er våre samfunnsfag, religionsfag, filosofifag og kroppsøvingsfag.

Les mer

Hopp i det!

På Risøya kan du senke skuldrene, og gi deg selv et lærerikt studieår der du selv legger lista for prestasjonene.

SØK NÅ

Linjer

Risøyveien 15, 4912 Gjeving
Tlf: 37 19 93 50
post@risoy.fhs.no